Vad gör BRCA-förbundet?

Öka kunskap om ärftlig cancer
Minst 20 000 personer i Sverige har en ärftlig risk för cancer. Vi arbetar för att synliggöra denna grupp genom vår webbplats, via media och i samtal med forskare och vårdpersonal.
Testning och tidig upptäckt
Sjukvårdspersonal är en viktig resurs för att nå ut till personer som eventuellt bär på mutationen. Vi bidrar till ökad kunskap om mutationer i BRCA1- och BRCA2-gener och hur de kan upptäckas genom testning. Det ska vara lätt att testa sig i hela Sverige.
Stärker patientperspektivet
Vi arbetar för att stärka patientperspektivet för BRCA-bärare genom att dela våra erfarenheter och vara en röst för våra medlemmar. Det är inte bara en enskild individ som drabbas, hela familjer och släkter påverkas. Det kan vara känslomässigt utmanande att få veta om en kraftigt ökad cancerrisk.
BRCA-mutationer hos män
Vi verkar för ökad kännedom om att även män kan drabbas av BRCA-mutationer och att de kan sprida anlagen vidare. Män kan också ha en ökad risk för prostatacancer, bukspottkörtelcancer och bröstcancer.
Behovsgrundade insatser
Vi verkar för psykosociala och medicinska insatser för BRCA-bärare och strävar efter jämlik vård i hela landet. Vi samarbetar med mottagningar för klinisk genetik och ärftlig cancer och diskuterar BRCA-bärares behov.
Samverkar med sjukvård
Vi samarbetar med hälso- och sjukvården för att utbyta kunskap och erfarenheter med de som möter BRCA-bärare i sitt yrke.
Erbjuder ideell stödpersoner
Vi erbjuder ideella stödpersoner till de som vill ha någon att prata med. Många tankar och frågor kan uppstå när man själv eller ens barn riskerar att vara en högriskperson.

Om oss
Vi är ett ungt förbund som bildades 2023. Vi sprider information och ökar kunskapen om BRCA i samhället. Vi ordnar föreläsningar, synliggör män med BRCA och erbjuder ideell stödpersoner som samtalsstöd för BRCA-bärare.
Våra mål
Vårt mål är att ge bästa möjliga förutsättningar att minska risken för cancer hos högriskindivider. Vi tar oss närmare vårt mål genom att på olika sätt arbeta med informationsspridning samt kunskaps- och erfarenhetsutbyte.

Föreningens arbete
Tillsammans kan vi arbeta förebyggande så att färre individer, familjer och släkter drabbas av cancer. Det gör vi genom att sprida information om ärftlighet för cancer.
"Samlade för en bättre framtid"
BRCA-förbundets mål
Vår målsättning är att:
-
Bidra till ökad kunskap om mutationer i BRCA-gener och hur de kan upptäckas tidigt genom testning.
-
Stödja och vara en mötesplats för BRCA-bärare.
-
Sprida forskning och utveckling på BRCA-området.
-
Verka för att synliggöra män med BRCA.
-
Främja informationsspridning till BRCA-bärare, aktuella släkter och hälso-och sjukvårdspersonal.
-
Verka för att stärka patientperspektivet för BRCA-bärare.
-
Samarbete med hälso- och sjukvården genom erfarenhets- och kunskapsutbyte.
BRCA-förbundets uppdrag
Alla medlemmar i styrelsen för BRCA-förbundet har BRCA1 eller BRCA2. Vi har olika erfarenheter av hur det är att leva med en kraftigt ökad risk att drabbas av cancer. Några har haft cancer, några har gjort förebyggande operationer och alla har familj och släkt som varit drabbade på ett eller annat sätt.
Styrelsemedlemmar
Anna Sanglert (ordförande)
Malin Jenderblad (kassör)
Annika Nordgren